Božský ženský princip a včely – koncept synarchie

posted in: kontemplace a články | 5

Božský ženský princip a včely

Včely jsou často spojovány s Venuší, přinejmenším s frekvencemi náležejícími Venuši. Včely jsou neuvěřitelná stvoření – alchymie tvorby medu, způsob komunikace pomocí tance, vysoce organizovaná struktura společenství. Včely nabízejí lidstvu model skutečně nesobecké společnosti.


Včelí královna

Královna představuje čistý ideál perfektní společnosti. Je srdcem úlu, vše se točí kolem ní. Pokud včelí královna zahyne, včelstvo upadne brzy v chaos a také zemře. Královna představuje Lásku, tak jako Venuše. Obě jsou symbolem božského ženského principu. Královna v sobě uchovává tajemnou fyzickou substanci, která povzbuzuje každou jednotlivou včelu ke službě celku. Každá včela navštíví královnu, aby ochutnala tuto substanci. Touto substancí je – jak jinak než láska.
Včely jsou naše myšlenky, úl je naším tělem. Svět je rozkvetlým sadem. Květy jsou našimi zkušenostmi v životě. Jak včely sbírají pyl z květů, tak i my využíváme co nejvíce výživy ze zkušeností, které nás v životě potkávají. Tak jako se včely vždy vracejí do úlu, tak se vracejí i naše myšlenky do těla a tam uchovávají přesnou substanci získanou ze zkušenosti. Hluboko uvnitř úlu se děje alchymistický proces, z esence pylu je extrahována a vytvářena nová směs, med.


Koncept synarchie

Nejpříhodnějším místem, kde můžeme zkoumat koncept synarchie je svět hmyzu. Synarchický systém vlády nejlépe uvidíme na společenství včel nebo mravenců. Včely jsou možná tím nejlepším příkladem. Mnoho starých esoterických tradic hovoří o velké bytosti – Králi světa, občas známého jako Melchisedech nebo Sanat Kumara, který sedí ve středu veškerého stvoření a řídí veškerý život v našem planetárním systému. To je srovnatelné s mocí včelí královny v synarchii včelstva. V úlu slouží všechny včely královně a jejich synarchie je rozdělena na různé úrovně dělnic a trubců. Celé včelstvo prostupuje jediný duch a královna představuje symbolicky i chemicky dostředivý bod a směr pro každou jednotlivou včelu z úlu. Pokud královna zemře, může včelstvo upadnout v chaos a také zaniknout.

5 Responses

  1. verda

    http://www.osel.cz/6481-jak-se-vcely-rozhoduji-cim-budou.html

    V souvislosti s tou včelí královnou se mi vybavila zajímavost.

    „Buňka pro dělnice je šestihranná, pro budoucí královnu je buňka kruhového průřezu a větší. Vajíčka se za tři dny promění v lartvy. Ty z nichž budou dělnice dostávají mateří kašičku jen tři dny. Larva v matečníku, budoucí královna, nu z ní dělá způsob života a zejména strava, zde je o tom více.se v mateří kašičce přímo topí. Tou je pak krmena celý svůj královský život. Ostatní včely  se v dospělosti živí pylem.
    To, co dělá u včel „modrou krev“ není původ a  jiné geny. Mají je s dělnicemi shodné, změnu přivodí jen samotná potrava.“

  2. Doplněk k synarchii

    Domnívám se, že k včelímu společenství založenému na synarchii, neodmyslitelně patří Slunce, je součástí této synarchie. Včely se řídí při svých letech za potravou tancem, kterým dokážou informovat o své poloze a poloze potravy díky vnímání polarizace slunečního záření a mohou šířit tuto informaci skrze tanec dalším včelám. Souhra slunce a společenství včel s včelí královnou je symbolickým vyjádřením jednoty Boha a Bohyně, Slunce a Venuše, a Země Gaii. Slunce/král/Muž je živitelem a dárcem, včela/královna/Žena je příjemcem, tvůrkyní Matkou, pečovatelkou, vyjadřující spolu se sluncem (tj. světlem a teplem) lásku sladkou jako med. Jsou neoddělitelní.

  3. Včelař

    Vykládat život včelstva pomocí synarchie je lákavé, ale příliš zjednodušující. Včelstvo není centrálně řízeno, ale jeho jednotlivá rozhodnutí vycházejí z interakce všech jeho složek a vnějších impulzů. Je to nesmírně složitá síť vztahů, skloubených do obdivuhodně funkčního systému. Včelí „královna“ není v tomto systému mozkem, ale spíš dělohou. Proto také včelaři nepoužívají pojem královna, ale včelí matka.

  4. Včelař

    Ještě oprava. Med včely nevyrábějí z pylu, ale z nektaru. Opravné si to prosím ve svém článku.

    • genoveklice

      Děkuji za vaše připomínky k tomuto článku. Bohužel nemůžu v něm dělat libovolné opravy neb je to překlad autora. Chápu, že vás jako včelaře odborníka mohou takové nepřesnosti odradit.
      Nicméně obrazy a příběhy, které používá autor k připodobnění principů berte spíše jako vodítko než doslovný a konkrétní návod. Mají nás vést k uvědomění si určitých principů, které obsahujeme a ve vnějším světě je odčítáme a díky vnějšímu světu se je učíme chápat. Vnímám, že úžas nad fungováním včelích či jiných společenstev, schopnost je pozorovat a odezírat, může výrazně pomoci pochopit náš lidský svět.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *